Lody.

Czy wiesz jak zrobić mus lodowy?

Dokonały deser bardzo prosty w przygotowaniu. Oto przepis na adwokatowo-bezowy mus lodowy.
/ 07.07.2010 11:27
Lody.

Śmietankę 30 lub 36 % (małe opakowanie) miksujemy mikserem na bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki.

4 żółtka (oddzielone od białek) ucieramy mikserem ze szklaną cukru pudru, 10 pokruszonymi bezami i bitą śmietaną. Następnie dodajemy do masy pół szklanki adwokata i dalej mieszamy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą oddajemy do masy z żółtek.

Krem przekładamy do szklanej lub plastikowej miski, przykrywany folią aluminiową i wstawiamy na 5 godzin do zamrażalnika. Deser świetnie smakuje ze świeżymi owocami (polecam porzeczki i wiśnie). Smacznego.

Zobacz także: Jak zrobić najszybsze lody?