Czy wiesz jak zrobić gruszki w galarecie?

Pyszne gruszki używamy w naszej kuchni szczególnie do wypieków i deserów. Oto sposób na inne wydanie gruszki.
Czy wiesz jak zrobić gruszki w galarecie? fot. Fotolia

Składniki:

  • gruszki
  • cukier
  • żelatyna
  • goździki
  • białe wino
  • sok z cytryny

Owoce umyć, obrać, podzielić na połówki, usunąć gniazda na sienne. Z cukru i wody (3 szklanki) z dodatkiem goździków przy gotować syrop, włożyć owoce, ugotować, wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, ułożyć w salaterce lub kompotierkach.

Żelatynę namoczyć, rozpuścić w gorącej wodzie i zagotować. Syrop po owocach przecedzić, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać wino, sok z cytryny i przestudzić.

Gęstniejącym płynem zalać owoce i przestudzić. Gruszki lub jabłka w galaretce można przybrać bitą śmietaną.

Zobacz także: Odmiany gruszek.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)