Czy wiesz jak przygotować waniliowy tort?

Składniki: 350 g orzechów włoskich, 230 g g mąki, 230 g masła, 200 g cukru pudru, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 laska wanilii, 2 filiżanki mleka, odrobina sody.
/ 29.08.2010 18:38

Wyrobić ciasto z mąki, jaja, cukru, niewielkiej ilości masła, sody i jednej filiżanki mleka. Ciasto podzielić na 12 części, każdą część cienko rozwałkować i upiec na odwróconej blaszce.

Krem: zagotować filiżankę mleka z wanilią, dosypać mielone orzechy, mieszać aż orzechy nasiąkną mlekiem.

Pozostawić masę do ochłodzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z zimną masą orzechową. Tort przełożyć kremem i posypać mielonymi orzechami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)