Czy wiesz jak przygotować tort festiwalowy?

Składniki: 350 g cukru, 250 g masła, 200 g orzechów włoskich, 100 g daktyli, 100 g fig, 10 jaj, 750 ml mleka, 4 łyżki mąki, 2 opakowania cukru wan, 100 g wiórek czekoladowych, 100 g rodzynek.
/ 29.08.2010 18:05

Ubić sztywną pianę z 10 białek i 10 łyżek cukru.

Otrzymaną masę delikatnie wymieszać z posiekanymi orzechami, daktylami, rodzynkami i figami oraz 2 łyżkami mąki.

Krem: utrzeć masę z 10 żółtek i cukru, 2 łyżek mąki i cukrem waniliowym. Do otrzymanej masy dodawać stopniowo, ciągle mieszając gorące mleko.

Ogrzewać na małym ogniu do uzyskania konsystencji kremu. Chłodny krem połączyć z utartymi na pianę masłem. Tort przełożyć kremem i udekorować wiórkami czekoladowymi.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)