Ciastko z kremem. fot. Fotolia

Czy wiesz jak przygotować ptysia?

Składniki: 1 szklanka wody, 1/2 kostki margaryny, 1 szklanka mąki, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 l mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki zwykłej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki masła
/ 06.07.2010 17:27
Ciastko z kremem. fot. Fotolia

Ciasto: 1 szklankę wody i 1/2 kostki margaryny zagotować. Dodać 1 szklankę mąki i gotować nadal przez 3 minuty ciągle mieszając.

Wystudzić powyżej przygotowany płyn i dodać 5 jajek (po jednym) z łyżeczką proszku do pieczenia. Rozdzielić na dwie części i upiec 2 placki. Piec ok. 30 minut w gorącym piekarniku.

Masa: Zagotować 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i połowę mleka. Drugą połowę mleka wymieszać z mąką zwykłą i ziemniaczaną i ugotować (jak budyń). Następnie dodajemy powstały roztwór do w/w mleka z cukrem.

Kolejno należy wszystko ostudzić. Ucierać 3/4 kostki masła z jajkiem i dodawać po troszkę ugotowaną masę, która posiada konsystencję budyniu.  

Zobacz także: Rodzaje ciast.