Czy wiesz jak przygotować migdałowca?

Składniki: 300 g cukru, 200 g mielonych orzechów, 150 g mielonych migdałów, 3 łyżki mąki, 10 łyżek cukru, 9 jaj, 250 g masła, 1/3 tabliczki czekolady do gotowania.
/ 30.08.2010 10:11

Pieczemy oddzielnie trzy placki. Ciasto na pierwszy placek: 3 białka ubić na pianę, ciągle ubijając dodać 100 g cukru, 100 g mielonych orzechów i jedną łyżkę mąki.

Piec około 40 min w umiarkowano nagrzanym piekarniku. W taki sam sposób przygotować ciasto na drugi placek, lecz w miejsce orzechów dać migdały. Trzeci placek upiec tak samo jak pierwszy.

Krem: 3 żółtka i 10 łyżek cukru ubić na parze, dodać stopniowo czekoladę i cukier waniliowy. Chłodną masę połączyć z utarty masłem i przełożyć placki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)