Czy wiesz jak przygotować figowy tort?

Składniki: 300 g cukru, 250 g posiekanych fig, 200 g posiekanych orzechów, 150 g cukru pudru, 250 g masła, 10 jaj, skórka z 1 cytryny, sok z pomarańczy, 1/2 l słodkiej ubitej śmietanki
/ 29.08.2010 18:14

Ubić sztywną pianę z białek i cukru, wymieszać z siekanymi figami, orzechami i startą skórką z cytryny.

Masę podzielić na trzy porcje. Każdą porcję wyłożyć do natłuszczonej foremki i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min.

Krem: Żółtka i cukier ucierać na parze, gdy krem zacznie gęstnieć dodać roztarte masło. Naczynie zdjąć z pary, masę lekko przestudzić, ciągle mieszając.

Upieczone placki nasączyć sokiem z pomarańczy i posmarować kremem. Tort ozdobić bitą śmietaną i podawać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)