POLECAMY

Czekoladki kawowe

Rozpuścić czekoladę w wodnej kąpieli. Za pomocą silikonowego pędzelka smarować cienką warstwą czekolady papilotki i po każdej aplikacji wkładać do zamrażalnika, aby warstwa szybko zastygła.

Składniki
200 g gorzkiej czekolady,
3 żółtka,
80 g cukru,
250 ml mleka,
łyżka mąki,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
30 ziarenek kawy,
30 cukierniczych papilotek

Sposób przygotowania
Rozpuścić czekoladę w wodnej kąpieli. Za pomocą silikonowego pędzelka smarować cienką warstwą czekolady papilotki i po każdej aplikacji wkładać do zamrażalnika, aby warstwa szybko zastygła. Czynność powtórzyć około 5 razy.
Pozostałą czekoladą oblać lub posmarować pędzelkiem ziarenka kawy i pozostawić do wystygnięcia.
Zagotować mleko z kawą rozpuszczalną. Zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, dodać do mleka z kawą i gotować, mieszając przez około 10 minut. Ostudzić.
Odczepić zastygłe czekoladowe z wnętrza z papilotek i wypełnić je ostudzonym już (to bardzo ważne, aby krem był zimny, inaczej czekolada pod nim rozpuści się!) kawowym kremem. Udekorować ziarenkami kawy w czekoladowej polewie (w sklepach dostępne są także gotowe już czekoladowe ziarenka kawowe).
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)