Szarlotka

Czas na szarlotkę - apple pie

Polska jest jednym z największych producentów jabłek. Jakość i smak naszych owoców docenia są nie tylko w Europie, lecz także na całym świecie. Wykorzystajmy sezon i przygotujmy wyborną szarlotkę, ale tym razem w nieco innej wersji, bo amerykańskiej.
/ 20.11.2012 12:39
Szarlotka

Warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, gdyż jest to owoc dostarczający naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, chociażby takich jak polifenole i błonnik. Najwięcej błonnika jest pod skórką, więc postarajmy się jeść jabłka nieobrane.

Zobacz też: Co zrobić z nadmiarem sernika i szarlotki?

Szarlotka, czyli apple pie

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 – 3 łyżki lodowatej wody
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • jajko
  • cukier

Przygotowanie:

Ciasto robimy z mąki, 3 łyżek cukru, masła i paru łyżek wody rozcierając palcami mąkę z masłem i cukrem. Pomału dodajemy wodę. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Jabłka pokrojone w ósemki umieszczamy w garnku, podlewamy wodą. Dusimy je przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do nich sok z cytryny, cynamon i cukier. Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą wałkujemy na stolnicy i wykładamy boki i dno formy na tartę. Posypujemy migdałami i przekładamy na nie jabłka. Resztę ciasta rozwałkowujemy, a w ośrodku wycinamy otwór w postaci gwiazdki. Tak przygotowaną porcją ciasta przykrywamy jabłka. Sklejamy brzegi spodu i wierzch. Smarujemy jakiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Najlepiej smakuje na gorąco.

Polecamy również: Szarlotka na piątkę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/06.12.2012 08:28
e tam, szarlotka na ciepło z lodami to jest to
/05.12.2012 17:29
a ja polecam na zimno :)