Warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, gdyż jest to owoc dostarczający naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, chociażby takich jak polifenole i błonnik. Najwięcej błonnika jest pod skórką, więc postarajmy się jeść jabłka nieobrane.
Zobacz też: Co zrobić z nadmiarem sernika i szarlotki?
Szarlotka, czyli apple pie
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 – 3 łyżki lodowatej wody
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- jajko
- cukier
Przygotowanie:
Ciasto robimy z mąki, 3 łyżek cukru, masła i paru łyżek wody rozcierając palcami mąkę z masłem i cukrem. Pomału dodajemy wodę. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Jabłka pokrojone w ósemki umieszczamy w garnku, podlewamy wodą. Dusimy je przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do nich sok z cytryny, cynamon i cukier. Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą wałkujemy na stolnicy i wykładamy boki i dno formy na tartę. Posypujemy migdałami i przekładamy na nie jabłka. Resztę ciasta rozwałkowujemy, a w ośrodku wycinamy otwór w postaci gwiazdki. Tak przygotowaną porcją ciasta przykrywamy jabłka. Sklejamy brzegi spodu i wierzch. Smarujemy jakiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Najlepiej smakuje na gorąco.
Polecamy również: Szarlotka na piątkę