Cytrynowe ptysie fot. AKPA

Cytrynowe ptysie - przepis

Za pomocą szprycy cukierniczej do środka ptysiów można wcisnąć bitą śmietanę
/ 08.02.2012 06:25
Cytrynowe ptysie fot. AKPA

Przygotowanie: 40 min

Składniki na 12–14 sztuk:
- 8 dag masła
- 15 dag mąki
- łyżka cukru
- szklanka wody
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dag zmielonych migdałów
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- po 10 dag gorzkiej i białej czekolady
- szczypta soli

Sposób wykonania:
1. W garnku wymieszaj szklankę wody, masło, cukier i sól. Zagotuj, wsyp mąkę i energicznie mieszaj. Podgrzewaj, aż utworzy zwartą masę, a na ściankach garnka zacznie pojawiać się biały nalot. Ostudź.

2. Ciasto zmiksuj, dodając po jednym jajku, potem proszek do pieczenia, migdały, skórkę i sok z cytryny.

3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piecz 5 minut w temp. 220 stopni. Zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz jeszcze 15 minut.

4. Czekolady rozpuść na parze. Ostudzone ptysie udekoruj i odstaw, aż czekolada zastygnie.

Smakowite desery - forum >>