Ciasto ziemniaczane z kiełbasą

Ciasto nie na słodko
/ 02.04.2008 14:20
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 2,5 dag drożdży
- pół szklanki mleka
- 15 dag żółtego sera
- 30 dag kiełbasy (lub ugotowanej szynki)
- 1 jajko
- sól i pieprz

Ziemniaki ugotować w łupinach, gorące obrać, rozgnieść lub zemleć. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Ziemniaki połączyć z miękkim masłem, jajkiem, mąką, szczyptą soli i rozpuszczonymi drożdżami, uformować kulę, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto, dodać pokrojoną kiełbasę lub szynkę i pokrojony albo grubo stary ser, wymieszać, wstawić do natłuszczonego naczynia. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika, piec ok. 30 minut, podawać na ciepło lub zimno.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)