Ciasto z jagodami i truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Idealne na lipcowe dni: ciasto z jagodami i truskawkami!
Weronika Kwaśniak / 04.07.2016 06:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z jagodami i truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 25 dag mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 200 g truskawek

Na wierzch:

  • szklanka cukru pudru
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego (lub gotowy różowy lukier)
  • kilka truskawek
  • kilka jagódek do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z jagodami i truskawkami!

  1. Masło utrzyj z cukrem.
  2. Następnie, ciągle ucierając, dodawaj pojedynczo jajka.
  3. Do masy dodaj mąkę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, przyprawy i proszek do pieczenia.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Owoce umyj, usuń szypułki i osusz.
  6. Owoce pokrój na połówki i wymieszaj z ciastem.
  7. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. 
  8. Ciasto przełóż do formy.
  9. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  10. Cukier puder utrzyj z odrobiną wody i szczyptą barwnika na gęsty lukier.
  11. Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
  12. Pozostałe truskawki pokrój najpierw na plasterki, a potem jeszcze na pół.
  13. Tuż przed podaniem ułóż na cieście motylki z plasterków truskawek i jagódek.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Brownie z truskawkami - przepis
Bułeczki z truskawkami - przepis
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis
Deser z żółtek z truskawkami - przepis
Sernikowy deser z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA