Ciasto z bananami

Ciasto można udekorować wiórkami czekoladowymi, kawałkami banana lub ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
/ 11.12.2006 17:44

Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 8 jajek
- 3 banany
- 1 cytryna
Na poncz:
- pół szklanki mocnej herbaty
- 1 cytryna
- pół kieliszka aromatycznego alkoholu, cukier
Do przełożenia:
- 1 słoiczek nutelli

Żółtka oddzielić od białek, ucierać z cukrem tak długo, aż masa zgęstnieje. Na małym ogniu rozpuścić masło, przestudzić, wymieszać z żółtkami, wysypać na nie mąkę, wyłożyć ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej formy.

Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 35 minut, nasączyć ponczem z esencji herbacianej wymieszanej cukrem, alkoholem i sokiem z cytryny.

Przestudzone ciasto pokroić na 3 części, przełożyć nutellą, ułożyć je jedna na drugiej, wstawić do lodówki, by krem zastygł. Ciasto można udekorować wiórkami czekoladowymi, kawałkami banana lub ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Pamiętaj!
W podobny sposób możesz przygotować również ciasto kruche lub francuskie (najlepiej kup mrożone). Przed podaniem musisz je silnie schłodzić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/04.01.2007 21:17
ciasto super, bardzo oryginalne i ciekawe smakowo, banany powinny byc twarde,extra i latwe