POLECAMY

Ciasto wiśniowo-migdałowe do góry nogami

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy brązowy cukier i 2 łyżki masła. Wstawiamy do mikrofali na 1-2 minuty, aż masło się stopi (można wstawiać do gorącego piekarnika)...

Składniki
2 łyżki + ¼ szkl. margaryny / masła,
¼ szkl. brązowego cukru,
¼ szkl. migdałów w płatkach,
2 szkl. wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone),
2/3 szkl. białego cukru,
1 jajo,
½ łyżeczki esencji migdałowej,
1 ¼ szkl. mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenie,
½ łyżeczki soli,
2/3 szkl. mleka

Sposób przygotowania
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy brązowy cukier i 2 łyżki masła. Wstawiamy do mikrofali na 1-2 minuty, aż masło się stopi (można wstawiać do gorącego piekarnika). Dodajemy wiśnie i migdały i ponownie umieszczamy w mikrofali na 3-4 minuty.
Pozostałe masło rozcieramy na puszyste, dodajemy cukier i energicznie ubijamy. Dodajemy jajko, esencję migdałową i znów ubijamy. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek, sól i wlewamy mleko. Mieszamy krótko i wylewamy do formy z wiśniami. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. pół godziny, aż całość się zetnie. Pozostawiamy w piecu ok. 5 minut, po czym wykładamy na talerze, do góry spodem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)