Ciasto płonące świeczki

6 białek ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni około 40 minut, zależy od piekarnika. Ciasto ostudzić.
/ 26.07.2011 20:45

Składniki

 

  • 6 szt. jaj kurzych
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem karpatka
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kostka masła extra
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

Biszkopt:
6 białek ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni około 40 minut, zależy od piekarnika. Ciasto ostudzić.

Krem karpatkowy zrobić według przepisu na opakowaniu.

Z ciasta wyciąć okrągła małą szklaneczką kółeczka, posklejać je przygotowanym kremem, tak, żeby powstały świeczki, lepiej, żeby były niewysokie.

Rozpuścić polewę i polać górę świeczek.
Z masy zrobić knoty.