Ciasto migdałowe

Usunąć skórki z migdałów i namoczyć je na noc w zimnej wodzie, nazajutrz osuszyć ręcznikiem papierowym.

Składniki
250 g całych migdałów
skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
1 łyżka mąki
6 jaj
250 g cukru pudru

Sposób przygotowania
  1. Usunąć skórki z migdałów i namoczyć je na noc w zimnej wodzie, nazajutrz osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Wrzucić migdały do malaksera, zmielić i dodać startą skórkę z owoców
  3. Nagrzać piekarnik do 230 stop. C. Natłuścić blachę o średnicy 33 cm. i obsypać łyżką mąki
  4. Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem i migdałami w robocie, białka ubic na sztywno i domieszać do masy. Delikatnie przełożyć do formy.
  5. Włożyć do gorącego pieca, zmniejszyć temperaturę do 150 stop. i piec ok. pół godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  6. Wyjąć na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Podawać z winem muskat.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)