POLECAMY

Ciasto makowe bez mąki

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. W dużej misce mieszamy masło, masło orzechowe, 100 g cukru i skórkę pomarańczową. Miksujemy ok. 2 minut.

Składniki
Ciasto:
60 g masła,
60 g masła orzechowego,
125 g brązowego cukru,
skórka z całej pomarańczy,
4 jaja,
100 g mielonych migdałów,
160 g maku,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
¼ szkl. cukru pudru,
2 łyżki soku pomarańczowego

Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni.
W dużej misce mieszamy masło, masło orzechowe, 100 g cukru i skórkę pomarańczową. Miksujemy ok. 2 minut. Dodajemy żółtka i bijemy do puszystości. Mak łączymy z mielonymi migdałami. Białka ubijamy z solą i proszkiem do pieczenia aż będą sztywne. Dodajemy resztę cukru i bijemy aż masa będzie błyszcząca. 1/3 dodajemy do mieszanki maślano-cukrowej wraz z połową maku. Delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę białek i maku.
Wlewamy do wytłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy dokładnie z sokiem pomarańczowym i lukrujemy chłodne ciasto.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)