POLECAMY

Ciasto kakaowe

Utrzeć cukier z masłem na gładka masę, połączyć z dżemem, wlać mleko, jajka, oraz olej i utrzeć wszystko razem.

Składniki

  • 1 szkalnka cukru
  • pół kostki masła
  • pół szklanki oleju
  • 4 jajka
  • słoik dżemu (najlepiej z ciemnych owoców)
  • 250 ml. mleka
  • 600g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Utrzeć cukier z masłem na gładka masę, połączyć z dżemem, wlać mleko, jajka, oraz olej i utrzeć wszystko razem.

Do powstałego ciasta dodać kakao, przesianą mąkę , proszek i wymieszać.

Natłuścić formę i wysypać tartą bułką, wlać do niej ciasto i piec w temp. 1800 przez ok. 40 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/10 lat temu
Ludzie zrobiłam wg tego przepisu i powiem szczerze.Jśli nie żal Wam czasu i pieniędzy na składniki to róbcie to ciasto.Obrzydliwy,jeden wielki zakalec mi wyszedł.Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wywaliłam do kosza.Czemu człowieku zamieściłes tu ten przepis skoro nie masz pojęcia o pieczeniu?Czy to głupi żart?Niektórzy nie mają pieniędzy tak jak ja i na serio wykosztowałam się na składniki i co?Leżą teraz wszystkie zbite w jeden wielki zakalec u mnie w koszu na śmieci dzięki tobie.Taki z ciebie kucharz/rka zjak z koziej dupy traba debilu.
/2 lata temu
Gowno gowno jeszcze raz gowno a nie placek😝
/7 lat temu
To nie jest przepis na murzynek jak twierdził jeden z komentujących! Do murzynka daję 300 gr mąki (a więc o połowę mniej), 2 szkl cukru (a więc drugie tyle) o połowę mniej płynu (u mnie woda- maksymalnie 1/2 szkl. i żadnego dżemu do środka. Do tego robię z kostki margaryny choć to może akurat nie jest tak istotna różnica. Ogólnie myślę że za mało proszku na taką ilość składników i za dużo mokrych rzeczy w stosunku do suchych dlatego często może się nie udać. Do tego określenie "słoik dżemu" nie jest zbyt precyzyjne (słoik może mieć 200 ml a może 350 ml...)
POKAŻ KOMENTARZE (8)