Ciasto francuskie

Zagnieść pulchne ciasto podstawowe z mąki, octu, wódki i letniej wody. Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej masło. Podsypać masło odrobiną mąki i spłaszczyć wałkiem tak, aby otrzymać kwadrat o grubości 1.5 cm. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto podstawowe na okrągły i dość cienki placek (uwaga: ciasto łatwo się rozrywa).
/ 16.10.2007 13:08

Składniki
40 dkg mąki,
1 jajko,
40 dkg masła,
łyżka octu,
20 ml czystej wódki,
1 - 2 łyżki letniej wody

Sposób przygotowania
Zagnieść pulchne ciasto podstawowe z mąki, octu, wódki i letniej wody. Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej masło. Podsypać masło odrobiną mąki i spłaszczyć wałkiem tak, aby otrzymać kwadrat o grubości 1.5 cm. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto podstawowe na okrągły i dość cienki placek (uwaga: ciasto łatwo się rozrywa).

Na placku ułożyć masło. Przykryć je wystającymi brzegami ciasta, formując kopertę. Rozwałkować przygotowaną kopertę tak, aby ułożone w środku masło dokładnie połączyło się z ciastem podstawowym. Wałkować tylko w jedną stronę!!!

Złożyć ciasto na czworo i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki (na dolną półkę). Ciasto rozwałkować ponownie, poskładać i włożyć do lodówki. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Można je przechowywać w zamrażalniku.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)