Ciasto drożdżowe ze śliwkami fot. STOCKFOOD/FREE

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis

Klasyczna puszysta drożdżówka, jaką piekły nasze babcie
/ 11.09.2013 09:52
Ciasto drożdżowe ze śliwkami fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:

  • 3 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania
  • śliwki

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać resztę letniego mleka, wymieszać. Masło stopić i odstawić.
  3. Drożdże, mąkę i jajka połączyć i wyrobić na gładką masę. Na koniec dodać masło, wyrobić. Ciasto odstawićw ciepłe miejsce, by podwoiło objętości.
  4. Śliwki umyć, podzielić na pół, wypestkować.
  5. Kawałek ciasta odłożyć na splecenie warkocza, resztę przełożyć do natłuszczonej foremki. Ułożyć śliwki, lekko wcisnąć. Z odłożonego kawałka ciasta uformować dwa ruloniki, zapleść i położyć na wierzchu wypieku. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Odstawić na 20 minut. Piec około godziny w temp. 180 st. C.

Pyszne ciasta - forum >>