Ciasto czekoladowe z wiśniami

Wiśnie wydrylować. Wymieszać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
/ 04.07.2018 13:20

Składniki

 

  • Ciasto czekoladowe z wisniami

    350 g wiśni
  • 150 g startej czekolady gorzkiej
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 duże jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 0,5 szkl.maślanki

Sposób przygotowania

Wiśnie wydrylować. Wymieszać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Dodać startą czekoladę i wiśnie. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy natłuszczonej i oprószonej mąką.
Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 1h 15 minut.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/07.10.2012 19:03
ale slinka cieknie na sam widok ;-)