Składniki
Biszkopt:
-
- 3/4 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat arakowy
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 25 dag margaryny
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki kokosu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Masa kawowa:
- 1 szklanka cappuccino orzechowego (w proszku)
- 2 śnieżki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem arakowym.
Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą kawową. Masę wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.