Ciastka z morelą - przepis

Są proste do zrobienia, a wyglądają jak z cukierni!
ciasto z morelami fot. Fotolia

Przygotowanie i pieczenie 60 min
1 porcja – ok. 340 kcal


Składniki na 10 porcji:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 5 twardych moreli
  • 10 dag cukru
  • laska wanilii  
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź.
  2. Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj ok. 2–3 min na małym ogniu, osącz.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.

  1. Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)