POLECAMY

Ciasteczka na patyku czyli „Ciastko – lizaki”

Najpierw wymieszajcie suche składniki czyli: cukier, cukier waniliowy, mąkę, startą czekoladę, a następnie dodajcie do nich te mokre, czyli: roztopione masło i mleko. Ze wszystkich składników zagniećcie ciasto i uformujcie z niego parę kulek.

Składniki
130 g cukru,
100 g roztopionego masła,
1 cukier waniliowy,
100 g kropelek czekoladowych (lub startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady),
150 g mąki,
1 łyżka mleka,
drewniane patyczki z lodów,
„Nutella”,
owoce kandyzowane, orzeszki itp.

Sposób przygotowania
Najpierw wymieszajcie suche składniki czyli: cukier, cukier waniliowy, mąkę, startą czekoladę, a następnie dodajcie do nich te mokre, czyli: roztopione masło i mleko.
Ze wszystkich składników zagniećcie ciasto i uformujcie z niego parę kulek. W każdą kulkę włóżcie drewniany patyczek po lodach, lekko spłaszczcie i połóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Pieczcie przez około 10 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do około 180 stopni.
Gdy „Ciastko – lizaki” wystygną posmarujcie je „Nutellą” i udekorujcie kawałeczkami owoców kandyzowanych lub posiekanymi orzeszkami, rodzynkami… tym wszystkim na co będziecie mieli ochotę.
Ciasteczka są pyszne, chrupiące i czekoladowe.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 lat temu
raz porzadnie ugryziesz i ciasteczko sie rozleci