Ciasteczka korzenne

Czekoladowe, korzenne pierniczki w kratkę
/ 19.11.2009 13:11

Czas przygotowania : 90 minut

Składniki:
- 100 ml mleka (zaw. tł. 3.2%)
- 200 g prawdziwego miodu
- 200 g cukru kryształ
- 150 g masła
- 30 g przyprawy do piernika
- 200 g Czekolady Gorzkiej od Wedla
- 50 g kakao od Wedla
- 800 g mąki pszennej TYP 500
- szczypta soli
- 15 g proszku do pieczenia
- 10 g sody spożywczej
- 2 jajka

Składniki do dekoracji:
- 100 g czekolady gorzkiej od Wedla
- 100 g czekolady mlecznej od Wedla
- 100 g czekolady białej od Wedla

Sposób przygotowania:
1. Mleko, prawdziwy miód, cukier, masło, przyprawę piernikową i kakao starannie wymieszać i zagotować w garnku. Do ciepłej masy dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę od Wedla i mieszać do rozpuszczenia.

2. Masę ostudzić do temperatury 35 o C. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą odżywczą. Zagnieść na jednolite ciasto piernikowe.

3. Ciasto wałkować podsypując niewielką ilością mąki. Wykrawać foremką gwiazdki.

4. Piernikowe gwiazdki układać na blaszce wysmarowanej cienko masłem i piec w temperaturze 190 – 180 o C około 12- 15 minut.

5. Udekorować je rozpuszczonymi czekoladami. W trójkolorową kratę. Piernikowe gwiazdki przechowywać w pojemnikach do ciastek, w suchym i chłodnym miejscu.

Przepisy na pierniczki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA