Ciasteczka-gwiazdki z dżemem

Otworki w ciastkach można napełnić tężejącą galaretką przygotowaną w połowie porcji wody podanej w przepisie na opakowaniu
/ 29.05.2019 21:51

Przygotowanie: 60 min 
Sztuka: 190 kcal

Składniki na ok. 30 sztuk:
- 30 dag masła
- 30 dag mąki
- szklanka cukru pudru
- op. cukru waniliowego
- 5 żółtek
- szczypta soli
- słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Sposób wykonania:
1. Miękkie masło ucieraj mikserem około 30 sek. Następnie – wciąż ucierając – stopniowo dodawaj cukier puder, cukier waniliowy, sól i 4 żółtka. Kiedy powstanie puszysta gładka masa, zmniejsz obroty miksera i dosypuj po łyżce mąki.

2. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek grub. 5 mm. Wytnij 60 gwiazdek. W połowie z nich naparstkiem wytnij otworek. 

3. Całe ciastka posmaruj ostatnim żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Na nich ułóż ciasteczka z otworkiem, lekko dociśnij, aby się zlepiły. Gwiazdki piecz ok. 20 min w temp. 180 st. Ostudź. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sito. Masą wypełnij otwory w ciastkach. Pozostaw do zastygnięcia.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>