Kruche ciasteczka fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić ciasteczka cytrynowe? Sprawdzony przepis!

Ciastka możesz udekorować lukrem o swoim ulubionym smaku, np. wiśniowym
/ 17.07.2018 14:56
Kruche ciasteczka fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie ok. 40 min
Sztuka ok. 100 kcal

Przepis na ok. 30 sztuk:
Ciasto:

- 30 dag mąki
- 20 dag (kostka) zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
- cytryna


Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny

Sposób wykonania:
1. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetnij z niej cieniutko skórkę (np. nożykiem do cytrusów), uważając, by była pozbawiona białej błonki.

2. Wymieszaj składniki na ciasto i szybko je zagnieć, dodając do niego skórkę cytrynową. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wytnij foremkami ulubione wzory. Piecz w nagrzanym do 200 st. piekarniku ok. 15 minut, aż będą rumiane.


3. Przygotuj lukier: zalej odrobiną wrzątku cukier i mieszaj, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę wrzątku. Wymieszaj z sokiem cytrynowym i udekoruj lukrem już zimne ciasteczka.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)