Ciasta z marchewką fot. Fotolia

Ciasta z marchewką - 2 przepisy

Starta marchewka nadaje ciastom i ciasteczkom puszystą konsystencję i przyjemną wilgotność. Ponieważ jest słodka, pozwala też nieco ograniczyć ilość cukru w wypiekach.
/ 08.05.2013 13:52
Ciasta z marchewką fot. Fotolia

Tort marchewkowy:


4 jajka wbij do miski, wsyp szklankę drobnoziarnistego cukru, utrzyj na biały puch. Stopniowo dodaj do masy jajecznej 2 szklanki mąki przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżeczką sody, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu i szczyptę kardamonu. Wlej szklankę oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) i dodaj 2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki. Ciasto delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, po czym nałóż do tortownicy, piecz 45 min (180 st.). Wyjmij, przełóż kremem z serka waniliowego z namoczoną żelatyną (2 łyżeczki na 450 g serka). Udekoruj polewą czekoladową.

Ciasteczka owsiane z marchwią:


15 dag masła utrzyj z 2/3szklanki cukru trzcinowego, dodaj 2 małe jajka, czubatą szklankę mąki z 3 łyżkami otrębów pszennych, szklankę płatków owsianych i szklankę drobno startej marchewki. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze trochę rodzynek lub żurawin, a – dla dodatkowego spulchnienia ciasteczek – łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wymieszaj, uformuj z niego łyżką płaskie ciasteczka, połóż na wyłożonej papierem kuchennym blasze i piecz ok. 15 minut, aż będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia.

Zobacz także:


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)