Gruszka w czekoladzie fot. Adobe Stock

Jak zrobić chrupiące gruszki w cieście?

Pięknie opakowane
/ 25.09.2018 13:18
Gruszka w czekoladzie fot. Adobe Stock

Składniki:
Ciasto:

- 25 dag mąki
- 25 dag chudego, odciśniętego twarogu
- 20 dag masła
- pół jajka
- 10 małych gruszek
- jajko do smarowania
- sok z cytryny
- łyżka cukru


Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym, obrać gruszki (zachowując ogonki), wrzucić je do wody i gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić. Ser zemleć w maszynce, mąkę posiekać z masłem, dodać ser, pół jajka i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, pociąć na kwadraty, na każdy położyć zimną gruszkę i otulić ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gruszki w cieśnie, piec 20 minut w temperaturze 180ºC.