Chałka z konfiturą

Masło roztopić. Mąkę przesiać. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Zostawić aby wyrosły. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie dodać dodać jajko, wodę oraz zimne masło i wyrobić ciasto.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • kostka drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 łyżki masła

    Chałka z konfiturą

  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • konfitura owocowa

Kruszonka:

  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru

Sposób przygotowania

Masło roztopić. Mąkę przesiać. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Zostawić aby wyrosły. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie dodać dodać jajko, wodę oraz zimne masło i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą część podzielić na cztery równe części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm. Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz. W miejsca splotu nakładać po łyżce konfitury. Warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki wody i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i podzielić na malutkie kawałki). Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Piec na brązowy kolor w temp 180 stopni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)