Chałka drożdżowa

Pyszna chałka drożdżowa. Świeża najlepiej smakuje z masłem. A jeżeli dodatkowo jest jeszcze ciepła, prosto z pieca, to niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

Pyszna chałka drożdżowa. Świeża najlepiej smakuje z masłem. A jeżeli dodatkowo jest jeszcze ciepła, prosto z pieca, to niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

Zobaczcie przepis na chałkę drożdżową, którą możecie przygotować sami, np. na niedzielne śniadanie.

Chałka drożdzowa

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2/3 kostki drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 białko oraz na kruszonkę...
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mleko delikatnie podgrzać. Masło rozpuścić. Do ciepłego mleka dodać drożdże z łyżeczka cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, dodać je do przesianej mąki z cukrem, jajkiem i ostudzonym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 1/2 godziny.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, podzielić na trzy wałki i zapleć z nich warkocz. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki. Wyrośniętą chałkę posmarować białkiem i posypać kawałkami kruszonki. Piec w 200 stopniach około 50 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)