Przygotowanie: 65 min
Ochładzanie: 4 godziny
Porcja: 340 kcal
Składniki na 10–12 porcji:
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 15 dag mąki
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 10 dag truskawek
- 10 dag moreli lub brzoskwiń
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
- 15 dag cukru
- 4 łyżki likieru migdałowego
- 8 łyżek słodkiego wina
- 3/4 szklanki kremówki
Sposób wykonania:
1. Białka jajek oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj z żółtkami.
Połącz z przesianą mąką.
2. Przygotowane ciasto delikatnie rozsmaruj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 min w temp. 180 st.
3. Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem, ostrożnie zdejmij papier. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
4. Owoce i czekoladę drobno pokrój. Ser wymieszaj z cukrem, likierem i ubitą na sztywno kremówką. Podziel na 3 porcje. Jedną wymieszaj z czekoladą, drugą z truskawkami, a trzecią z morelami.
5. Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Na spodzie ułóż pasek odcięty z ciasta. Skrop go winem. Również boki formy wyłóż pasami ciasta skropionymi winem. Środek formy kolejno napełnij trzema masami, przekładając owocowe masą z czekoladą.
6. Cassate wstaw do zamrażalnika na 3–4 godziny. Następnie deser wyjmij z formy, usuń folię i pokrój na porcje. Podawaj zamrożoną. Dodatkowo możesz deser posypać owocami lub wiórkami gorzkiej czekolady, obłożyć bitą śmietaną.
Smakowite desery - forum >>
Cassate z sera
Czyli włoski mrożony deser