Bułeczki oponki z konfiturą

Przed pieczeniem bułeczki warto posmarować żółtkiem
/ 28.04.2011 08:46

Przygotowanie 40 min * pieczenie 25 min * 1 porcja – ok. 160 kcal

Składniki na 24 porcje:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 4 żółtka
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- słoiczek konfitur wiśniowych lub innych

Sposób wykonania:
1. Drożdże wkrusz do mleka, rozmieszaj z 2 łyżkami cukru i mąki, odstaw. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki z rozczynem. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.

2. Dolej roztopione masło, wyrób ciasto, odstaw. Z wyrośniętego ciasta formuj i piecz ok. 25 min w 200 st. C. Nadziej konfiturą.

Smakowite desery - forum >>