Biszkopt z masą jabłkową

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 30-40 minut( zależy od piekarnika).
/ 27.02.2008 15:07

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka cytrynowa ( galaretka według uznania)
  • 1 kostka masła(bez oleju)
  • 1,5 kg winnych soczystych jabłek
  • Wiórki kokosowe do dekoracji ( lub inne bakalie według uznania)
  • 1,5 szklanki cukru pudru( do masy)

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 30-40 minut ( zależy od piekarnika). Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, odcisnąć sok . Sok będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu.
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, którą następnie mieszamy z startymi jabłkami. Biszkopt przekroić na dwa placki. Jedną część placka ( według uznania nasączyć). Przełożyć masą jabłkową. Przykryć drugą połową biszkoptu (według uznania nasączyć). Równo nałożyć drugą część masy jabłkowej, rozsmarować, wyrównać. Posmarować masą jabłkowa boki. Posypać wiórkami kokosowymi(dekoracja według uznania). Polać tężejąca galaretkę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)