Przygotowanie i pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 310 kcal
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 10 dag mąki
Masa:
- 300 ml śmietanki kremówki 36 proc. tłuszczu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 30 dag truskawek
- listki świeżej mięty lub melisy
Sposób wykonania:
1. Jajka ubij na parze z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.
2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylewaj na nią porcje ciasta i rozprowadzaj tak, by powstały cienkie placuszki jednakowej wielkości. Upiecz na rumiano w 180 st. C.
3. Jeszcze ciepłe placki zdejmij z blachy, zegnij na pół i pozostaw do wystygnięcia.
4. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Truskawki opłucz, osącz, pokrój.
5. Biskwity napełnij bitą śmietaną i truskawkami. Udekoruj miętą.
Biskwity można napełnić też „ciemnym kremem”, wtedy bitą śmietanę trzeba ubić z rozpuszczoną kawą.