Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

Biskwity można „zaginać” np. na wałku do ciasta lub na grubej desce do krojenia. Wtedy będą miały ładny, regularny kształt.
/ 31.03.2011 14:36

Przygotowanie i pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 310 kcal

Składniki na 8 porcji:
Ciasto:

- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 10 dag mąki

Masa:
- 300 ml śmietanki kremówki 36 proc. tłuszczu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
- 30 dag truskawek
- listki świeżej mięty lub melisy

Sposób wykonania:
1. Jajka ubij na parze z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylewaj na nią porcje ciasta i rozprowadzaj tak, by powstały cienkie placuszki jednakowej wielkości. Upiecz na rumiano w 180 st. C.

3. Jeszcze ciepłe placki zdejmij z blachy, zegnij na pół i pozostaw do wystygnięcia.
 
4. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Truskawki opłucz, osącz, pokrój.

5. Biskwity napełnij bitą śmietaną i truskawkami. Udekoruj miętą.

Biskwity można napełnić też „ciemnym kremem”, wtedy bitą śmietanę trzeba ubić z rozpuszczoną kawą.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)