Bezowy deser z sosem toffi fot. STOCKFOOD/FREE

Bezowy deser z sosem toffi i z gruszkami - przepis

Sos toffi zrobisz, gotując krówki ze śmietanką. Pycha!
/ 18.01.2013 14:26
Bezowy deser z sosem toffi fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 35 min * pieczenie: 30 min * 1 porcja: ok. 450 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 soczyste gruszki
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sos toffi (4 krówki i 50 ml kremówki)
  • 1 łyżka orzechów

Sposób wykonania:

  1. Białka ubij, dodaj połowę cukru pudru, ubij na sztywno. Wymieszaj z pozostałym cukrem pudrem i połową wanilinowego.
  2. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij 8 bez. Susz je ok. 30 min w 140 st. C, ostudź.
  3. Kremówkę ubij z cukrem wanilinowym.
  4. Po dwie bezy przekładaj bitą śmietaną, pokrojoną gruszką i sosem. Posyp orzechami.
Smakowite desery - forum >>