Baklawa

Ciasto udekorować posiekanymi pistacjami.
Składniki:
- 750 gr mrożonego ciasta Fillo
- 250 gr masła - do smarowania płatów

Masa:
- 300 gr orzechów włoskich
- 100 gr orzechów laskowych
- 150 gr migdałów
- 3 łyżki miodu - najlepiej rozpuszczonego
- szczypta cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 1 szkl cukru
Wyłuskane orzechy drobno pokroić, bądź zmiksowac wraz z resztą składników.

Ciasto Fillo rozmrażamy. Rozdzielamy na 3 równe części. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ostudzonym smarujemy blaszkę i układamy pierwszy płat ciasta, który również smarujemy masłem i tak na przemian całą pierwszą warstwę płatów ciasta (ok. 15 szt.). Masę orzechową dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozkładamy i przykrywamy kolejnymi płatami ciasta, które oczywiście ciągle smarujemy masłem. Potem kolejna warstwa masy i na koniec znów warstwa ciasta.

Tak przygotowane ciasto kroimy na blasze na dowolne kawałki. Na wierzchu smarujemy masłem. Wstawiamy do pieca na ok. 30 min. w temp. 180°C.
Gdy ciasto wystygnie, polewamy je syropem cukrowym - 100 gr cukru i 150 gr wody zagotować, ostudzić i polać ciasto. Udekorować posiekanymi pistacjami.

Smaczengo!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
jak ciasto jest gorace to syrop musi byc zimny albo odwrotnie.nie mozna zimnego ciasta polewac zimnym syropem !bo nie bedzie takie jak powinno !