- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g roztopionego masła
- 3 i 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
1. Ugniatamy ciasto z mąki, soli i wody, tyle by ciasto miało średnio twarda konsystencję.
2. Rozwałkowujemy 35 - 40 cienkich placków i zostawiamy je by wyschły.
3. Mieszamy orzechy z 1/2 szklanką cukru.
4. Do posmarowanej masłem blaszki układamy dwa wyschnięte placki, nakładamy orzechy, potem kolejne dwa placki i tak aż do końca.
5. Kroimy baklavę w rombki i zalewamy roztopionym masłem.
6. Pieczemy w umiarkowanej kuchence dopóki się nie zarumieni.
7. Zostawiamy do wystygnięcia i zalewamy syropem, przygotowanym z reszty cukru rozpuszczonego w półtorej szklanki wody.