Baklava

Słodki orzechowy deser charakterystyczny dla kuchni bałkańskiej
/ 22.07.2009 08:06
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g roztopionego masła
- 3 i 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:
1. Ugniatamy ciasto z mąki, soli i wody, tyle by ciasto miało średnio twarda konsystencję.

2. Rozwałkowujemy 35 - 40 cienkich placków i zostawiamy je by wyschły.

3. Mieszamy orzechy z 1/2 szklanką cukru.

4. Do posmarowanej masłem blaszki układamy dwa wyschnięte placki, nakładamy orzechy, potem kolejne dwa placki i tak aż do końca.

5. Kroimy baklavę w rombki i zalewamy roztopionym masłem.

6. Pieczemy w umiarkowanej kuchence dopóki się nie zarumieni.

7. Zostawiamy do wystygnięcia i zalewamy syropem, przygotowanym z reszty cukru rozpuszczonego w półtorej szklanki wody.