Przygotowanie 45 min * 1 porcja – ok. 370 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 10 dag rodzynek, najlepiej koryntek
- kieliszek rumu lub innego aromatycznego alkoholu
- 40 dag czekolady mlecznej
- 15 dag płatków migdałowych
- 30 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Sposób wykonania:
1. Rodzynki starannie umyj, sparz, osącz i zalej rumem, odstaw na kilka godzin.
2. Czekoladę pokrusz, włóż do naczynia, umieść je w garnku z wrzącą wodą, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
3. Kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową drobno posiekaj, dodaj do czekolady, wsyp płatki migdałowe, dokładnie wymieszaj.
4. Nabieraj masę łyżeczką i napełniaj nią papierowe foremki (papilotki), jeśli ich nie masz, możesz masę wykładać na papier pergaminowy lub do babeczek upieczonych z kruchego ciasta.
5. Deser odstaw w chłodne miejsce, aby dobrze zastygł.
Świąteczne wypieki - forum >>