Mufinki bakaliowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić bakaliowe babeczki?

Czekoladowe słodkości dla łakomczuszków
/ 29.05.2019 15:42
Mufinki bakaliowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie 45 min  * 1 porcja – ok. 370 kcal

Składniki na 12 porcji:
- 10 dag rodzynek, najlepiej koryntek
- kieliszek rumu lub innego aromatycznego alkoholu
- 40 dag czekolady mlecznej
- 15 dag płatków migdałowych
- 30 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej


Sposób wykonania:
1. Rodzynki starannie umyj, sparz, osącz i zalej rumem, odstaw na kilka godzin.

2. Czekoladę pokrusz, włóż do naczynia, umieść je w garnku z wrzącą wodą, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

3. Kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową drobno posiekaj, dodaj do czekolady, wsyp płatki migdałowe, dokładnie wymieszaj.

4. Nabieraj masę łyżeczką i napełniaj nią papierowe foremki (papilotki), jeśli ich nie masz, możesz masę wykładać na papier pergaminowy lub do babeczek upieczonych z kruchego ciasta.



5. Deser odstaw w chłodne miejsce, aby dobrze zastygł.

Świąteczne wypieki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)