POLECAMY

Bajaderka

Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Każdy placek piec ok. 15 minut. Jeden placek jeszcze ciepły drobno pokruszyć. Rozkruszone ciasto włożyć do miski, dodać kakao, bakalie, aromat i zalać mlekiem. Wyrobić na jednolitą masę.

Składniki

Ciasto:

  •  

    1/2 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • bakalie (10 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynek)
  • aromat arakowy
  • marmolada lub powidła śliwkowe

Polewa czekoladowa:

  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • odrobina kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Każdy placek piec ok. 15 minut. Jeden placek jeszcze ciepły drobno pokruszyć.

Rozkruszone ciasto włożyć do miski, dodać kakao, bakalie, aromat i zalać mlekiem. Wyrobić na jednolitą masę.

Drugi placek posmarować marmoladą. Na to wyłożyć masę z bakaliami i polać polewą czekoladową, przygotowaną w następujący sposób:

Margarynę zagotować z wodą i odrobiną kwasku cytrynowego. Gorące wlać do ubitego jajka z cukrem pudrem i nadal ubijać, aż powstanie jedna masa. Lekko ostudzić i polać ciasto, a następnie posypać kokosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 lat temu
Pierwszy raz robiłam bajaderkę i........wyszła pyszna super przepis :) pozdrawiam
/9 lat temu
a gdzie rum? bajaderka bez rumu???