Babka zebra

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać z żółtkami, mąką, wymieszaną z proszkiem. Wlać oranżadę i olej, dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Podzielić masę na pół (rozlać do dwóch garnków). Do jednego garnka dodać 2 łyżki mąki, do drugiego 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dużą formę tortową (okrągłą) lub 2 formy keksowe. Nalewać łyżką wazową, na przemian białą i czarną masę. Piec 40-60 min. Sprawdzać wykałaczką, czy po środku ciasto jest upieczone.
/ 21.10.2006 15:38

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki mąki i 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.
Wymieszać z żółtkami, mąką, wymieszaną z proszkiem. Wlać oranżadę i olej, dodać aromat. Dokładnie wymieszać.

Podzielić masę na pół (rozlać do dwóch garnków). Do jednego garnka dodać 2 łyżki mąki, do drugiego 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dużą formę tortową (okrągłą) lub 2 formy keksowe.

Nalewać łyżką wazową, na przemian białą i czarną masę. Piec 40-60 min. Sprawdzać wykałaczką, czy po środku ciasto jest upieczone.