Babka cytrynowa

Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju. Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
/ 21.10.2006 15:23

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 dag zmielonych orzechów
  • 5 jaj
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 2,5 cytryny
  • 3 łyżki cukru
lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego

Sposób przygotowania

Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju. Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym (175°C) piekarniku 50-60 min.

Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia. Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.

fot. sxc.hu