Składniki
-
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 8 dag zmielonych orzechów
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- skórka otarta z cytryny
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- sok z 2,5 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
Sposób przygotowania
Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju. Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym (175°C) piekarniku 50-60 min.
Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia. Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.
fot. sxc.hu