Babeczki z twarogiem

Na majową wycieczkę zabierz misia w teczkę. Oprócz niego weź też smaczną babeczkę.

Na majową wycieczkę zabierz misia w teczkę. Oprócz niego weź też smaczną babeczkę.

Babeczki z twarogiem

 

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

Babeczki z twarogiem

  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • rodzynki,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 4 łyżki miodu naturalnego.

 

 

Etapy przygotowania:

Jajka dokładnie umyj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem. Następnie dodaj twaróg. Mieszaj aż uzyskasz gładką i pulchną masę. Kolejno dodaj skrobię i ubite białka. Dorzuć sparzone rodzynki. Na koniec całość delikatnie wymieszaj. Formę przeznaczoną do wypieku babeczek wypełnij masą do 2/3 wysokości. Babeczki piecz przez około 20 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Babeczki powinny się delikatnie zarumienić.

Smacznego!

Warto pamiętać o tym, by niemowlętom poniżej 12 miesiąca życia nie podawać miodu. Młodsze dzieci na wskutek spożycia miodu mogą zachorować na botulizm dziecięcy. 1 łyżeczkę miodu (dziennie) można podać dzieciom w wieku 1-4 lat.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
botulizm to zarażenie jadem kiełbasianym i miód nie ma nic do tego. miód jest zdrowy nawet dla dzieci poniżej roku
/6 lat temu
Niestety nie masz racji:) bo w miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany zwany botuliną.