Babeczki z kajmakiem - przepis

Polecamy przepis na szybkie babeczki z gotową czekoladową masą kajmakową, które można dowolnie ozdobić bakaliami. Z podanych składników otrzymamy 12 babeczek kajmakowych.
/ 24.01.2014 11:51

Babeczki kajmakowe

Kruche kajmakowe babeczki pieczone w foremce do tradycyjnych muf finek poprawią każdemu nastrój. Tych ciasteczek nie można nie lubić. Może dlatego, że błyskawicznie się je robi? A może dlatego, że zawsze się udają? A może dlatego, że są po prostu pyszne, a delikatny i słodki kajmak po prostu rozpływa się w ustach?

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Ok. ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania
  • Masa kajmakowa czekoladowa 380 g
  • Orzechy, morele, migdały, rodzynki do ozdoby
  • 50 g wiórek kokosowych do obsypania babeczek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem wycinać koła, umieszczać je w formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Wysypać na każdą babeczkę ziarna fasoli i piec w temperaturze 190 °C przez około 10-15 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć i ostudzić.
  3. Następnie wypełnić każdą z babeczek kajmakiem czekoladowym i ozdobić ulubionymi bakaliami i obsypać wiórkami kokosowymi.  Na koniec schłodzić przed podaniem ok. 30 min. w lodówce.

Przepis: Materiały prasowe Media Forum/ bj

Zdjęcie: Media Forum PR/Bakkaland

Zobacz także: Ciasteczka z masłem orzechowym - przepis