Babeczki z jabłkami fot. Adobe Stock

Jak zrobić babeczki z jabłkami?

Deserowa przekąska
/ 06.08.2018 14:39
Babeczki z jabłkami fot. Adobe Stock

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki cukru
- 20 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg małych kwaśnych jabłek (mniej więcej wielkości foremek)


Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem, wbić żółtka i zagnieść ciasto (jeśli jest za gęste, dodać łyżkę śmietany), owinąć w foli i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Obrać jabłka, każde przekroić na pół, usunąć nasiona, półokrągły wierzch ponacinać w plasterki. Foremki cienko wylepić ciastem, do każdej włożyć połówkę jabłka, piec ok. 15 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)