Babeczki pierniczkowe - przepis

Piernik z białą czekoladą fot. Adobe Stock
Słodka czekoladowo-korzenna przyjemność dla całej rodziny!
/ 06.08.2018 14:22
Piernik z białą czekoladą fot. Adobe Stock

Składniki:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 50 dag miodu
  • ok. 80 dag mąki krupczatki l szklanka mleka l 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 płaskie łyżki sody
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 5 dag bakalii
  • masło i tarta bułka do formy
  • do dekoracji polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady i łyżka masła oraz rodzynki w czekoladzie

Sposób wykonania:

  1. Masło lub margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki, by miały pokojową temperaturę), całe jajka, olej i śmietanę utrzeć z cukrem na gładką, jednolitą masę.
  2. Miód zagotować i wrzący wlać do przygotowanej masy, energicznie mieszając, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
  3. Zagotować mleko i wrzące wlać do masy, wsypać sodę, cynamon oraz zmielony pieprz z zielem angielskim i goździkami, ponownie wymieszać.
  4. Bakalie opłukać w ciepłej wodzie, jeśli są twarde, należy je moczyć przez kilka minut, starannie osączyć, drobno posiekać, dodać do przyrządzonego ciasta, wymieszać.

  1. Nieduże foremki na muffinki albo wyższe babeczki wysmarować tłuszczem i każdą posypać tartą bułką, napełnić ciastem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, piec ok. 40 min, patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest gotowe (jeśli upieczone, patyczek jest suchy).
  2. Babeczki wyjąć z piekarnika, polać ciasto gotową polewą lub zrobić ją samemu: w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady z łyżką masła, ułożyć na wierzchu po kilka rodzynek w czekoladzie, odstawić, żeby masa czekoladowa dokładnie zastygła.

Sylwestrowo-karnawałowe menu - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA