Składniki:
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 łyżki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 50 dag miodu
- ok. 80 dag mąki krupczatki l szklanka mleka l 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 2 płaskie łyżki sody
- po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki goździków
- 5 dag bakalii
- masło i tarta bułka do formy
- do dekoracji polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady i łyżka masła oraz rodzynki w czekoladzie
Sposób wykonania:
- Masło lub margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki, by miały pokojową temperaturę), całe jajka, olej i śmietanę utrzeć z cukrem na gładką, jednolitą masę.
- Miód zagotować i wrzący wlać do przygotowanej masy, energicznie mieszając, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
- Zagotować mleko i wrzące wlać do masy, wsypać sodę, cynamon oraz zmielony pieprz z zielem angielskim i goździkami, ponownie wymieszać.
- Bakalie opłukać w ciepłej wodzie, jeśli są twarde, należy je moczyć przez kilka minut, starannie osączyć, drobno posiekać, dodać do przyrządzonego ciasta, wymieszać.
- Nieduże foremki na muffinki albo wyższe babeczki wysmarować tłuszczem i każdą posypać tartą bułką, napełnić ciastem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, piec ok. 40 min, patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest gotowe (jeśli upieczone, patyczek jest suchy).
- Babeczki wyjąć z piekarnika, polać ciasto gotową polewą lub zrobić ją samemu: w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady z łyżką masła, ułożyć na wierzchu po kilka rodzynek w czekoladzie, odstawić, żeby masa czekoladowa dokładnie zastygła.
Sylwestrowo-karnawałowe menu - forum >>