tartaletki z czereśniami fot. Adobe Stock

Jak zrobić kruche babeczki z czeresniami?

Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają!
/ 04.07.2018 16:30
tartaletki z czereśniami fot. Adobe Stock

Przygotowanie 50 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 380 kcal


Składniki na 10 porcji:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 żółtko
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1/2 l mleka
- 50 dag ciemnych czereśni
- 1/2 opakowania galaretki, np. agrestowej
- sól

Sposób wykonania:
1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem. Dodaj żółtko i szczyptę soli, zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce.

2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, odstaw, by wystygła. Na mleku ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Owoce umyj, osusz, wydryluj.


4. Ciasto dość cienko rozwałkuj. Wyklej nim małe foremki. Piecz w 200 st. C na złoty kolor. Schłodź, wyjmij z foremek.

5. Babeczki napełnij budyniem i owocami. Posmaruj tężejącą galaretką, zastudź.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)