Babeczki czekoladowe fot. Adobe Stock

Babeczki czekoladowe z musem śmietankowym - przepis

Babeczki można napełnić serkiem waniliowym, a zamiast skórki pomarańczy dodać miąższ z połowy laski wanilii!
/ 11.07.2018 13:05
Babeczki czekoladowe fot. Adobe Stock

Przepis na 6 sztuk:

  • 2 czekolady deserowe (20 dag)
  • czekolada biała (10 dag)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-proc.
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 15 dag serka śmietankowego lub mascarpone
  • łyżka likieru migdałowego amaretto
  • 6 papierowych foremek na babeczki

Sposób wykonania:

1. Czekoladę deserową rozpuść na parze. Przestudź. Za pomocą pędzelka posmaruj nią środek papierowych foremek na babeczki. Gdy jedna warstwa zastygnie, nanieś kolejną. Foremki odstaw do lodówki.

2. Serek utrzyj z likierem amaretto. Kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę białą rozpuść na parze i chłodną wymieszaj z serkiem, następnie dodaj kremówkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Papierowe foremki delikatnie oderwij od czekolady. Miseczki czekoladowe napełnij musem pomarańczowym. Udekoruj dowolnymi owocami.

Smakowite desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)