Baba wielkanocna z orzechami

Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy...
/ 11.03.2008 14:26

Składniki
6 dkg mąki ziemniaczanej,
6 dkg mąki pszennej,
6 jajek,
0.75 szkl. cukru pudru,
sok z cytryny,
lukier,
kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Mieszając wsypujemy przesianą mąką. Formę wykładamy papierem do pieczenia Paclan i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy babkę ok. 40 min. Kiedy ciasto przybierze złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika i formy. Następnie lukrujemy i dekorujemy połówkami orzechów.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)