Dawniej krzewu agrestu rosły na niemal każdej działce, dziś agrest odchodzi do lamusa. A szkoda, bo to bardzo zdrowy i smaczny owoc.
Agrest jest odmianą porzeczki. Ma owoce barwy zielonej, żółtej lub o czerwonawej. Skórka pokryta jest gruczołkowatymi włoskami. owoce rosną na kolczastym krzewie, sięgającym nawet do 2 metrów wysokości. Wbrew panującej opinii, owoce agrestu są słodkie. Jest jednak jeden warunek, muszą dojrzewać w pełnym słońcu.
Fot. Fotolia
Owoce agrestu zawierają pektyny, dzięki czemu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, witaminę C, B1, PP i A. Ze względu na zawartość żelaza, zapobiega anemii i poprawia humor. Duża ilość wapnia korzystnie wpływa na układ kostny i mięśniowy. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, działają moczopędnie. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco, zawierają błonnik i niewiele kalorii, dlatego też polecane są szczególnie osobom stosującym diety odchudzające. Agrest pomocny jest przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
Agrest znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem wielu kremów przeciwzmarszczkowych, dzięki obecnym w nim antyoksydantów. Maseczka ze świeżych owoców agrestu działa oczyszczająco i wybielająco, a obrany agrest, dzięki drobnym pestkom, sprawdza się jako naturalny piling.
Agrest możemy spożywać na surowo, ale również możemy przyrządzać z niego przeróżne przetwory i desery, jak: przepyszne kompoty, soki, konfitury, dżemy, galaretki i ciasta.
Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na agrestowe desery:
Kompot agrestowy
Składniki:
- 2 szklanki agrestu
- 1 litr wody
- 1/3 szklanki cukru
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Oczyszczony agrest zalać wodą, dodać cukier i gotować 20 minut. W razie potrzeby doslodzić do smaku. Ostudzony kompot wstawić do lodówki.
Agrestowy dżem
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Oczyszczone z szypułek owoce agrestu przełożyć do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Gdy agrest puści sok, wstawiamy garnek na gaz. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy agrest na dużym ogniu przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy gaz i i gotujemy ok. 20 minut, co chwilę mieszając. Gdy dżem zgęstnieje przekładamy do czystych słoiczków. Słoiki odstawić do góry dnem.
Placek drożdzowy z agrestem i kruszonką
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 kg agrestu
Na kruszonkę:
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/5 kostki zimnego masła
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania:
Składniki kruszonki rozetrzeć w misce (najlepiej palcami) i odstawić.
Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut by drożdże "ruszyły".
W garnuszku roztopić masło, przestudzić i letnie wlać do mąki, dodać jajko, wlać drożdże i zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto do formy. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na około godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Zobacz też: Jogurtowe ciasto z agrestem